Enkele soorten gitaren

Soorten gitaren: elektrische gitaar

Soorten gitaren … er bestaan er zo vele. Maar zijn alvast enkele soorten gitaren. Een elektrische gitaar is een gitaar zonder klankkast. Naast een gitaar heb je dus ook een versterker nodig om het geluid uit deze gitaar te krijgen. De hals van een elektrische gitaar is een stuk smaller dan die van en klassieke gitaar en is te vergelijken met die van een western gitaar. Ook een elektrische gitaar heeft stalen snaren. De overstap van een western naar een elektrische gitaar is dus vrij eenvoudig. Voor beginnelingen raden we steeds aan om met elektrische gitaar te beginnen, daar deze makkelijker te bespelen is, minder belastend voor gewrichten en spieren, en het spectrum aan muziekstijlen is quasi oneindig : op deze gitaar kan je stijlen spelen van pop, rock, funk, klassiek tot en met loeiharde metal. Net zo belangrijk als de gitaar is wel de versterker.

De keuze wat betreft versterker is heel erg persoonlijk. Elke versterker klinkt weer net anders en het beste kan je in een muziekzaak verschillende modellen uittesten. Houd er rekening mee voor welk doel je de versterker gebruikt. Als het voor thuisgebruik is, is namelijk 20 watt meer dan genoeg om uit de voeten te kunnen. Neem je hem daarentegen mee naar een oefenruimte dan moet je toch al eerder aan 100 watt denken om boven een drumstel uit te komen. Bekende en ook erg goede merken zijn: Fender, Gibson, Epiphone, Godin, Ibanez, PRS, etc. Kortom genoeg keus! Voor een starterspakket met elektrische gitaar en versterker moet je al snel op 300 euro rekenen.

Enkele soorten gitaren, elektrisch, wester, semi-akoestisch, hollow body

Elektrische gitaar … enkele merken en cijfers

Voor een minimaal professionele elektrische gitaar moet je al snel rekenen op 1200 euro en meer (voor enkel de gitaar, zonder versterker en randapparatuur). Fender USA is een degelijk, professioneel en niet te duur merk waar je stijlen uithaalt van pop, funk, rock tot metal. Let wel op dat er Fender USA vermeld staat op de achterzijde van de kop, er bestaan namelijk ook Mexicaanse Fenders alsook heel wat kopieën gemaakt in Indonesië en China. Fender zelf kan je onderverdelen in 3 prijscategorien (lees kwaliteitslabels) : Fender Squier (goedkope broertje van Fender), Fender Mexican (afgespekte versie van Fender), Fender USA (de enige echte …). Een goede Fender, bv. Standard Stratocaster heb je reeds voor ca. 900 euro. Ook Gibson kan je indelen in Epiphone (goedkopere versie) en Gibson zelf, met een ruim aanbod van elektrische, akoestische en semi-akoestische gitaren.

Gibson is een zeer goed en legendarisch merk, doch betaal je voor een groot stuk de naam en dan pas de kwaliteit. Persoonlijk vind ik dat Gibson geen correcte prijs/kwaliteit verhoudingen heeft. Een goede Gibson begint vanaf 2000 euro, goedkopere modellen van 1000 a 1500 euro klinken voor mij persoonlijk nogal goedkoop vergeleken met het prijskaartje. Ibanez, het meest universeel als het op muziekstijlen aankomt, en de prijs/kwaliteit is zeer correct. Doch let wel, heel wat modellen hebben een zwevende brug hetgeen niet altijd even praktisch is voor bepaalde muziekstijlen. Een degelijke Ibanez heb je reeds voor 1000 euro, doch modellen van Steve Vai en Joe Satriani zitten snel rond de 2000 euro. Voor de degene die een ietwat groter budget hebben, zijn er uiteraard nog andere schitterende gitaar merken zoals : ESP (Metallica, …), PRS (Santana, …), Music Man (Steve Morse, John Petrucci, Steve Lukather), etc.

Klassieke of Spaanse gitaar

De meeste beginnende leerlingen starten op een klassieke gitaar. Het nadeel van deze gitaar is dat de hals een stukje breder is in tegenstelling tot de wat smallere hals van een western of elektrische gitaar. Hierdoor is het spelen van akkoorden een stuk moeilijker, zeker voor personen het kleinere handen. Daarnaast is het ook vrij beperkt qua muziekstijlen die je hierop kan spelen. Een voordeel van deze gitaar is dat deze nylon snaren heeft. Dit materiaal is voor een beginnende leerling een stuk vriendelijker voor de vingertoppen. Een klassieke gitaar is al te koop voor 60-70 euro.

De klank van een dergelijke gitaar is alleen niet echt goed te noemen. Wanneer een gitaar een massief bovenblad heeft, zoals de klassieke gitaren hebben in een hogere prijsklasse, wordt de klank meteen een stuk beter. Je moet dan denken aan een prijs vanaf ongeveer 200-220 euro. Een klassieke gitaar heeft door zijn nylon snaren een warmere klank dan een western gitaar. Deze klinken meestal iets helderder doordat ze stalen snaren hebben.

Western, akoestische of steelstring gitaar

Smallere hals, heldere klank, fijn volume en erg divers! Western (of ook wel Steelstring en akoestische) gitaren worden vooral gebruikt in pop, rock en blues muziek. De klank van een steelstring is helderder dan bij klassieke gitaar doordat er stalen snaren op gespannen zijn. Ook is de klankkast een stuk groter waardoor het volume ook wat hoger is. Het voordeel t.o.v. een klassieke gitaar is dat de hals veel smaller is, hetgeen voor beginners vaak makkelijker is om akkoorden te spelen. De stalen snaren zijn wel een punt waar veel beginnende leerlingen over vallen. Na wat intensief oefenen zul je je vingertoppen echt wel even rust moeten gunnen.

Natuurlijk went dit, doch moet je rekening houden dat zowel een klassieke alsook western gitaar veel meer belastend is voor gewrichten en spieren dan een elektrische gitaar! Western gitaren zijn er al te koop voor minder dan 100 euro. Mijn advies is om iets meer uit te geven en voor ongeveer 250 euro een steelstring te kopen met een massief bovenblad. Het geluid is dan echt stukken beter! Let wel op, een goede western gitaar is stukken duurder dan een goede elektrische gitaar. Voor een professionele en goed klinkende akoestische gitaar betaal je al snel 2500 a 3000 euro (zonder versterker of randapparatuur).