Q&A : Hoe hoog of laag moet ik mijn gitaar nu eigenlijk hangen?

Kort en bondig samengevat : it’s completely up to you my friend! Maar toch zijn er een aantal belangrijke feiten waar je rekening mee moet houden. Je ziet bijvoorbeeld dat jazzgitaristen hun gitaar vaak erg hoog hangen. In modernere muziek zie je dit minder voorkomen, tenzij bijvoorbeeld Tom Morello (oa. Rage Against The Machine).

gitaar-strap-hoe-hoog-hangen
gitaar-strap-hoe-hoog-hangen

Waarom hangen ze hun gitaar zo hoog? De enige reden die ikzelf kan vaststellen, is dat de gitaar veel makkelijker te bespelen is op die manier. Je hebt veel eenvoudiger toegang tot het hele register, zonder dat je circustrucjes moet uithalen. Met andere woorden kan je je hele gitaar perfect bespelen door quasi stokstijf op het podium te staan. Eerlijk gezegd denk ik, als je gitaar zo hoog hangt en zou rondlopen of springen op een podium, is de kans groot dat de gitaar tegen je kin aanslaat 😀 ! Waarom hangen heel wat andere gitaristen hun gitaar dan zo laag, zoals bijvoorbeeld Slash en Billie Joe Armstrong? Wel dit heeft vooral te maken met de “coolfactor”. Een gitaar hoog hangen is niet echt rock-‘n-roll hé? Door de jaren heen is een laaghangende gitaar symbool geworden voor moderne en rebelse muziek. Maar hoe is de bereikbaarheid dan van het register? Tja … wil je cool zijn moet je afzien 😉 ! Ik bedoel, een laaghangende gitaar is letterlijk erg moeilijk bereikbaar. Voor akkoorden OK, voor solo is het wel moeilijker. Maar hey, al gezien hoe ze net DAT probleem oplossen? Al eens gezien hoe sommige gitaristen lekker stoer hun gitaar verticaal houden tijdens een solo, of als een gitaarheld op hun knieën gaan zitten om een vette solo uit hun snaren te toveren, of één voet op een floormonitor zetten? Cool hé, pure rock-‘n-roll ! Neen eigenlijk niet, dit is in de eerste plaats bedoeld om hun gitaar beter te kunnen bespelen. Maar toegegeven, het ziet er stoer uit naar het publiek toe, dat is wat telt – het oog wil ook wat!

Conclusie : je kiest zelf hoe hoog je uw gitaar wil hangen! Probeer het zelf uit totdat je de juiste hoogte gevonden hebt waarbij het voor jezelf het meest comfortabele aanvoelt en speelt. En last but not least … ga voor de spiegel staan en oordeel zelf !

Ah ja, en jij Baustein, hoe zit het dan met jou ??? Ikzelf kies een beetje de gulden middenweg, net zoals vele andere gitaristen. De gitaar dus niet te hoog, en niet te laag … laten we zeggen ongeveer ter hoogte van of net iets hoger dan je … euh … kruis 😉

baustein-live-guitar-studio
baustein-live-guitar-studio

That’s it for 2day folks!
Thanks for stopping by …

Vond je dit leuk? Thumbs up en vertel het verder!
Opmerkingen, of suggesties? Vertel het tegen mij!

Regards,
Baustein

PS : Nog op zoek naar gitaarlessen, gitaar training, muziekles, drumles, zangles, band coaching, … check www.guitarstudio.be !