GUITAR STUDIO: Productie, songwriting, mixing, remixing


Klaar om de wereld te veroveren met eigen muziek en songs?

Wil je één of meerdere songs opnemen? Wil je een opname of demo maken van je band? Je hebt basisideeën of een zanglijn met akkoorden dat je wil uitwerken tot een volwaardige song? Je hebt al een opname en wil het opnieuw mixen, remixen?

Je bent DJ en wil eigen nummers maken, uitwerken en uitbrengen? Je wil een mix laten masteren, klaar om op de radio te draaien en op iTunes te smijten?

Kortom, je wil klaar zijn om de wereld te veroveren? Laten we dan beginnen bij het begin: een volwaardig top professioneel afgewerkt product!

Volledig digitaal, in the box?

“Less is more” : het draait niet om de hoeveelheid materiaal, maar om wat je er mee doet! Sommige mensen hebben het beeld van een grote studio voor ogen, met een groot mengpaneel en kasten vol apparatuur. En hoe meer materiaal en hoe groter de studio, hoe beter de kwaliteit! Jammer genoeg is dit een verkeerd beeld. Alles valt of staat namelijk met degene die met het materiaal werkt, en de ervaring leert dat de juiste persoon met minder middelen meer kan bereiken.

Een moderne digitale studio ziet er dan ook wel ietsjes anders uit dan een analoge opnamestudio’s. Tegenwoordig heb je geen gigantische studio met oneindig veel materiaal meer nodig om een radio-ready song uit te werken en op te nemen. Kasten vol randapparatuur gebeurt softwarematig via plug-ins, en een groot mengpaneel wordt nu gewoon weergegeven op een standaard computermonitor. Dat men hierdoor veel ruimte bespaart spreekt uiteraard voor zich.

opname, mixing, mastering, productie

Digitaal werken biedt heel wat voordelen : de opname kan snel bijgewerkt en geediteerd worden en alles hoeft niet ineens te gebeuren. De opname en mix kan op verschillende momenten gebeuren, en indien er achteraf aan de opname of mix toch nog iets veranderd moet worden, is het slechts een kwestie van de opgeslagen opname te openen, aan te passen, en terug te exporteren. Of je wil de bestaande opname gebruiken om een andere versie te maken, een korte edit, lange edit, een remix? Of je hebt al een bestaande opname die je wil laten hermixen?

Digitale opnames zijn enorm efficiënt, flexibel en tijdbesparend. Dit betekent niet dat uitgebreide analoge studio’s gepasseerd zijn. Analoge studio’s met analoge apparatuur kan o.a. zorgen voor een ietsjes warmere sound, maar de workflow is trager, minder efficiënt , en zal mede daardoor steeds duurder uitkomen. Je moet enkel jezelf de vraag stellen of de extra kosten wel de moeite loont en echt nodig zijn voor je opnameproject : welk nut heeft een warmere opname om nadien op internet te zetten (Youtube, Facebook, iTunes, TV, etc), af te spelen op je MP3-speler, iPhone, iPod, Smartphone, of om te draaien op een fuif of discotheek? Aan de basis is de song het belangrijkste. Een goede song zal altijd goed zijn, zelfs al wordt het opgenomen in een garage met een boombox !

Pre-productie en productie
Spreken we over pre-productie, dan hebben we het over alle nodige voorbereidingen, alsook het uitwerken en arrangeren van een song. Tijdens (en soms nog na) de opname komt de productie in een verder proces, waarbij de opname bewerkt wordt en waarbij er extra instrumenten en stemmen – al dan niet via plug-ins, samples of via randapparatuur – kan toegevoegd worden om tot een volwaardig klinkende song te komen.

Recording, editing, post-productie, mixing

Opname
Het woord spreekt voor zichzelf. Je neemt de spraak of zangpartij en instrumenten digitaal op, om het nadien te editeren, filteren en bewerken met effecten. Een opname kan variëren van simpelweg zang en een akoestische gitaar, tot en met een volledig band. In sommige gevallen kan het zelfs beperkt zijn tot enkel een stem, waarbij de andere instrumenten zoals keyboards, piano, orkestraties, drums, bas, etc , via plug-ins en/of samples toegevoegd wordt.

Mixing & editing
Wanneer alle opnames gemaakt zijn, de nodige editing (knip en plakwerk) achter de rug is, en alle instrumenten en effecten toegevoegd zijn, komt het mixen aan bod. Mixen is een 3-dimensioneel beeld : link/rechts, boven/onder, voor/achter. De 4e dimensie staat open voor discussie, dan spreken we over de energie van muziek. Tijdens het mixen worden alle tracks (zowel opgenomen audio sporen alsook de toegevoegde samples of plug-in instrumenten) zorgvuldig opgekuist, opgeruimd, ingedeeld en gefilterd door middel van EQ en compressie. Eventueel worden er nog wat extra effecten toegevoegd om een warmer, breder of dieper beeld te krijgen, om nadien te komen tot een eindbalans waarbij alle instrumenten in evenwicht staan en het geheel duidelijk en gedefinieerd klinkt. Een mix is een groot stuk exacte wetenschappen, maar ook een deel persoonlijkheid. De mix is dus sterk afhankelijk van de persoon die het mixed, de visie, maar ook het moment zelf. Wanneer persoon X vandaag en morgen eenzelfde songs mixed, kan het zijn dat het resultaat 2 verschillende mixen zijn. Daarom is het het ook belangrijk van meerdere mixes te maken. In geval van meerdere songs te mixen, moet na het mixen van de laatste song best terug de eerste opgeroepen worden om te vergelijken en te finetunen, zodat er een rode draad zit in de mix van alle songs.

Mastering … the grand finale!

Mastering
De laatste fase is de mastering waarbij de finale mix een soort eindbehandeling krijgt, zodat de song klaar is om gedraaid te worden op de radio, te drukken op CD/LP, of uit te brengen via iTunes en andere kanalen. Bij mastering kan dus niets meer gewijzigd worden aan de balans van de muziektracks. De mastering kan verschillen voor het type drager zoals CD, LP of radio/TV/film/reclame.

Prijs van een studio opname, mix, remix, masering, song uitwerken
De prijs van een opname hangt van vele factoren af, om te beginnen van je eigen voorbereidingen t/m de complexiteit van de opname : zang en gitaar, versus een volledige band.» Online lessen en coaching
» Gitaarlessen en coaching
» Basgitaarlessen en coaching
» Consulting
» Kids muziek initiatie
» Songwriting, mixing, productie
» Drumlessen