BLOG: Ik ga optreden en neem mee (2) …


2. On-Stage Mini-Apotheek 🙂 ! Nu dat de examens eindelijk achter de rug zijn, is het weer tijd om de draad … blog terug op te pikken! Dus gaan we verder met de reeks “Ik ga optreden en neem mee …”. Vorige keer had ik het over de geniale uitvinding Gaffa (Gaffer) Tape. Vandaag als tweede belangrijk item : een mini-apotheek. Wanneer je op reis gaat, heb je normaliter een mini-apotheek mee. Awel, bekijk een optreden als een korte reis! Je hebt dit niet altijd nodig, maar het komt op de meest onmogelijke momenten wel van pas. Hoeveel keer dat ik een collega muzikant reeds geholpen heb die plots stekende hoofdpijn kreeg, misselijk werd of bijna in z’n broek stond te schijten wegens diarree. The show must go on, en dan kan een mini-apotheek een reddingsmiddel zijn wanneer jij of een collega niet 100% OK is.

Voorbeeld van een On-Stage Mini-Apotheek:
• Pijnstillers (zuigtabletten)
• Imodium, Motilium, Buscopan, e.d.
• Pleisters of pleisterspray
• Ontstekingsremmers (snelwerkend)
• Druivensuiker
• Neusspray
• Condooms 😀
• Reserve contactlens of reserve bril

Imodium, Motilium, Buscopan, etc.
Het gebeurt vaker dan je denkt : je moet het podium op en krijgt van de supervriendelijke organisatie nog snel een hapje te eten. Erg attent, dat kan je niet weigeren, want eigenlijk heb je honger en kan niet aan de verleiding en vriendelijkheid weerstaan. Maarrrr, eten voor een optreden is een flater van formaat. Wanneer je geen al te sterke maag of darmen hebt, kan het wel eens zijn dat het eten je niet goed bevalt om één of andere reden. Maagkrampen, misselijkheid, duizeligheid, buikkrampen … the show must go on maar je wil absoluut niet het podium onderkotsen of onderschijten. En tijdens de set kan je niet zomaar even tegen het publiek zeggen “Sorry, ik maar ik moet heel dringend even weg, tot zo dadelijk.” Uiteraard, ik ben geen dokter of apotheker, maar ik herhaal liever hun woorden : geen langdurig gebruik zonder het raadplegen van een arts 😉 !

Pijnstillers (zuigtabletten)
Je staat op het podium en krijgt last van stekende hoofdpijn, een migraine aanval of koorts. Pijn en koorts zijn een signaal van het lichaam, en betekent dat er iets niet in de haak zit. Wanneer stoppen met het optreden geen optie is, kan een pijnstiller als zuigtablet snel tussendoor genomen worden.

Druivensuiker
Zoals ik reeds eerder schreef, is eten voor een optreden een “no go”. Maar het tegenovergestelde is evenzeer een feit : met honger op een podium riskeer je gebrek aan concentratie, krampen, flauwte en duizeligheid. Ik heb altijd een aantal blokjes druivensuiker mee, just in case. Druivensuiker wordt heel snel door het lichaam opgenomen, en heeft dus een snel effect. Wanneer mensen me zien druivensuiker knabbelen en raar opkijken, maak ik er altijd een grapje over dat dit mijn drugs is om te kunnen optreden 😀

Pleisters of pleisterspray
OK dit spreekt voor zich. Je bent aan het uitladen, uitpakken en opstellen, en het toeval wil dat je verdorie een vinger of dergelijk snijdt aan een scherp randje van een flightcase. Niks zo ellendig als een snijwond voor iemand die een snaarinstrument bespeelt. Voor de speelhand (voor rechtshandige gitaristen dus de linkerhand) is een kwetsure ellendig, want de wonde springt telkens opnieuw open tijdens het induwen of schuren op een snaar. Een pleister kan daarom nuttig zijn om er geen bloedbad van te maken, of soms beter nog is een pleisterspray indien een pleister zou hinderen tijdens het spelen.

Neusspray
Krijg het maar eens voor : je bent vocalist of backing vocalist van een band, en bent plots snikverkouden, of je krijgt een allergische reactie waardoor je neus potdicht zit. Een neusspray kan dan handig zijn om niet te klinken alsof je door een schoorsteen zingt 🙂

Ontstekingsremmers
Je hebt een verkeerde beweging gedaan, een spier per ongeluk overbelast, een gewricht geforceerd, en je moet bijna optreden. Een snelwerkende ontstekingsremmer kan hier de redder in nood zijn. Uiteraard voorzichtig omspringen met dit soort geneesmiddelen, maar soms kan het gewoon niet anders.

Reservebril of contactlens
Voor de brillers 😉 onder ons! Ken je dat gevoel, zonder bril of contactlenzen zie je geen reet, niet meer dan een wazige wereld rondom je hoofd. Je draagt contactlenzen, krijgt jeuk aan je oog, even wrijven … oh fuck, waar is m’n lens naartoe? Tja, wanneer je geen reservelens of bril bij de hand hebt, zit je serieus in de shit. Zeker wanneer je moet aflezen van een partituur, of knoppen van een keyboard of gitaarpedalen moet bedienen. Dus : reservebril en reserve lens is de boodschap !

Condooms
Euh, tja, wat moet ik hierop zeggen? Voor de hevige muzikanten kan een condoom in de mini-apotheek wel eens nuttig zijn 😀