Artikel : Ik ga optreden en neem mee (1) …


1. Duck tape / Gaffa tape 🙂 ! Na jarenlang optreden, leerde ik door te vallen en opstaan dat er een paar essentiële dingen zijn die elke muzikant in z’n materiaalkoffer MOET hebben. Ik heb het dan uiteraard niet over de gitaar van de gitarist ofzo (duh), maar over minder voor de hand liggende zaken. Wanneer me iets te binnen schiet post ik het op mijn blog onder het onderwerp “Ik ga optreden en ik neem mee (x) … “. Wanneer jullie ideeën hebben, shoot it zodat we er allemaal van kunnen leren! Het eerste waar ik aan denk is … Gaffa (Gaffer) tape of Duck (Duct) tape. De uitvinder daarvan verdient volgens mij een Nobelprijs. Er is niks zo veelzijdig en nuttig als deze soorten plakband, en gegarandeerd elk optreden is er wel iemand die komt vragen naar een rol Gaffa. Let wel, er zijn verschillende sterktes en wees terecht voorzichtig met de “strong” versie. Kleef deze niet voor de grap op je huid of je kan wel eens op spoed belanden. En wees voorzichtig met meubilair – ik heb me dat eens gelapt ! Enige tijd geleden scheurde ik een stukje af en hing deze even aan de rand van een nieuwe tafel. Toen ik het stuk tape wou gebruiken en van de tafel aftrok … euhm tja … kwam er plots een heel stuk lak mee af.

Maar OK, de toepassingsgebieden zijn eindeloos. Je kan Gaffa tape gebruiken om:

• “onzichtbare” zwarte markeringen aan te brengen op de podiumvloer, bv positie van muzikanten, toestellen, statieven
• “zichtbare” markeringen met witte tape op o.a. de randen (lees afgrond) van het podium, zodat er geen muzikanten … euh … afstorten
• kabels vastkleven aan vloer, plafond, toestellen of statieven, zodat niemand er over struikelt
• bodypack vastkleven aan gitaarriem of broeksriem wanneer die niet goed blijft zitten
• vervelende kabels van een headset, die vaak in de weg bengelen, vast tapen op je rug / shirt
• playlist vastkleven
• pedalen of pedalenbak op z’n plaats houden
• stroomkabels die aan elkaar verbonden zijn vast tapen zodat je ze niet per ongeluk kan uittrekken
• wanneer de zangeres vergat haar benen te waxen 😉 kan je Gaffa gebruiken als ontharing
• met de strong versie zelfs kleven op natte ondergronden
• Duck tape is zelfs waterdicht en oliebestendig
• trillende voorwerpen vast tapen
• drumvellen dempen (plak de tape eerst een paar keer op je broek of t-shirt zodat het minder hard kleeft, dan kan je het erna makkelijker aftrekken zonder de drumvellen te beschadigen)
• drum hardware en andere statieven tijdelijk herstellen in geval van nood
• de drummer voor de grap vast tapen aan z’n kruk 😉