Guitar Studio TV : timing exercises / leer beter je ritme en maat houden

SGL : Timing Exercise 1 - strakker in de maat leren spelen (Gitaarles TE-001)

TE-001 / SGL : Timing Exercise 1 – strakker in de maat leren spelen (Gitaarles TE-001)
Welke oefeningen kan je doen om strakker in de maat te leren spelen, kortom je timing te optimaliseren? Een goede time vraagt veel training,. Je kan van natuur uit een goed ritmegevoel hebben, maar voor de meeste gitaristen en muzikanten vergt dit veel oefening. Dit is een eerste oefening om je timing te verbeteren en je timing te corrigeren tijdens het spelen. Have fun ! Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het me gerust weten ! Vind je dit leuk, vertel het verder en deel het met je vrienden!

SGL : Timing Exercise 2 - strakker in de maat leren spelen (Gitaarles TE-002)

TE-002 / SGL : Timing Exercise 2 – strakker in de maat leren spelen (Gitaarles TE-002)
In deze timing exercise beginnen we met 4 scratch noten per tel of per 2 tellen. In de eerste oefening de eerste noot induwen (downstroke), tweede oefening de derde noot induwen (downstroke), derde oefening de tweede noot induwen (upstroke), en de vierde oefening de vierde noot induwen (upstroke). Welke oefeningen kan je doen om strakker in de maat te leren spelen, kortom je timing te optimaliseren? Een goede time vraagt veel training. Je kan van natuur uit een goed ritmegevoel hebben, maar voor de meeste gitaristen en muzikanten vergt dit veel oefening. Dit is een eerste oefening om je timing te verbeteren en je timing te corrigeren tijdens het spelen. Have fun !

SGL : Timing Exercise 3 - Werken aan timing & dynamiek op gitaar (Gitaarles TE-003)

TE-003 / SGL : Timing Exercise 3 – Werken aan timing & dynamiek op gitaar (Gitaarles TE-003)
In deze gitaarles gaat het over timing en dynamiek oefeningen : aanslag met de rechterhand (slaghand) controleren en dynamiek (attack) creëren door middel van accenten. Een goede warm-up exercise en technische oefening voor zowel beginnende alsook gevorderde gitaristen. Heb je vragen of opmerkingen? Laat het me gerust weten !

SGL : Timing Exercise 4 - praktijkvoorbeeld van de vorige gitaaroefeningen (Gitaarles TE-004)

TE-004 / SGL : Timing Exercise 4 – praktijkvoorbeeld van de vorige gitaaroefeningen (Gitaarles TE-004)
In deze gitaarles krijgen jullie een praktijkvoorbeeld van de vorige lessen : werken met accenten en dynamiek voor de rechterhand. Als voorbeeld een traag nummer, waarbij ik gekozen heb voor Angels van Robbie Williams. Verdere en complexere songs komen weldra ook aan bod. Het akkoordenschema kunnen jullie downloaden via de link onderaan de YouTube video. Veel plezier er mee ! Heb je vragen of opmerkingen? Laat het me gerust weten !

SGL : Warm-Up 3 – Techniek en motoriek trainen op gitaar (Gitaarles WU-003)

TE-005 / SGL : Warm-Up 5 – Techniek en motoriek trainen op gitaar (Gitaarles WU-005)
In deze gitaarles krijgen jullie een praktijkvoorbeeld van de vorige lessen : werken met accenten en dynamiek voor de rechterhand. Hier nog een ander voorbeeld, een klassieker Hey Jude van The Beatles. Verdere en complexere songs komen weldra ook aan bod. Veel plezier er mee! Het akkoordenschema kunnen jullie downloaden via de Guitar Studio Blog !

SGL : Timing Exercise 6 - Een Ster / Stan Van Samang, accenten op gitaar (Gitaarles GS-004)

TE-006 / SGL : Timing Exercise 6 – Een Ster / Stan Van Samang, accenten op gitaar (Gitaarles GS-004)
De vorige #gitaarlessen hebben we gefocused op timing en accenten, hetgeen we gebruiken om meer dynamiek en expressie te gebruiken in ons gitaarspel. Deze keer een oefening op het nummer Een ster van Christoff, in de schitterende versie van Stan Van Samang. Wanneer we de capo op de eerste fret zetten, hebben we de akkoorden A, D, E en G nodig. De absolute akkoorden (zonder capodaster) zouden zijn Bb, EB, F en Ab – stel dat je dit nummer bv op basgitaar of piano zou willen spelen. De eerste oefening is een strumming met accent op de 1e, 4e en 7e slag van een maat met 8 slagen, allemaal downstrokes. Zeker niet alterneren voor dit nummer, want dan krijg je gehuppel i.p.v. een mechanisch strumming effect. Eventueel voor de meer geavanceerde gitaristen onder jullie, heb ik dezelfde oefening voorgedaan met palm mute. All right, ik wens jullie veel plezier, en heb je vragen of opmerkingen – laat het me gerust weten !