Guitar Studio TV : music theory / lessen muziektheorie en notenleer voor gitaar

SGL : Music Theory 1 - Wat is het verschil tussen mineur en majeur (Gitaarles MT-001)

MT-001 / SGL : Music Theory 1 – Wat is het verschil tussen mineur en majeur (Gitaarles MT-001)
Iemand stuurde me een vraag door: Wat is nu eigenlijk het verschil tussen mineur (minor) en majeur (major) akkoorden? Ik ga nu niet beginnen met de hele muziektheorie boven te halen en eindeloos beginnen zeuren over toonladder. Geen paniek, dat doe ik jullie niet aan … nog niet 🙂 … maar in deze video leg ik het even op een eenvoudige en begrijpbare manier uit. Enjoy it, en heb heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het me gerust weten ! Vind je dit leuk, vertel het verder en deel het met je vrienden!

SGL : Music Theory 2 - Toonladders op gitaar met ABC of do re mi ? (Gitaarles MT-002)

MT-002 / SGL : Music Theory 2 – Toonladders op gitaar met ABC of do re mi ? (Gitaarles MT-002)
Een interessante vraag die ik via de Guitar Studio TV pagina op FaceBook doorgestuurd kreeg : “Ik spreek over een G akkoord en mijn pianist over een sol akkoord. Wat is het verschil?”. Een vraag met een simpel antwoord, maar toch even een korte video met wat uitleg aangezien dit toch wel een heel typische vraag is van beginnende muzikanten.

SGL : Music Theory 3 - Leer de noten vinden en berekenen op de gitaarhals (Gitaarles MT-003)

MT-003 / SGL : Music Theory 3 – Leer de noten vinden en berekenen op de gitaarhals (Gitaarles MT-003)
Deze gitaarles, of beter gezegd muziek theorie les, is een introductie tot het leren vinden en leren berekenen van de noten op de gitaarhals. We leren de noten berekenen op de 5e (A-snaar) en 6e (E-snaar) snaar, en als oefening mogen jullie de andere snaren uitrekenen 🙂 ! Let wel : ik heb het hier over de namen van de noten in standaard E-tuning (EADGBE). Andere tunings zoals drop tuning, down tuning, open tuning, … daar zal ik een andere les aan wijden, want dan liggen de noten op een andere plaats. We moeten op dat moment een verschil maken tussen de relatieve en absolute noten op de gitaarhals! Maar zoals gezegd, dat is lees en kijkvoer voor een volgende les.

SGL : Music Theory 4 - Noten op de gitaarhals berekenen, vervolg en verbetering huiswerk (Gitaarles MT-004)

MT-004 / SGL : Music Theory 4 – Noten op de gitaarhals berekenen, vervolg en verbetering huiswerk (Gitaarles MT-004)
Vandaag gaan we verder met de vorige gitaarles, introductie tot het leren vinden en leren berekenen van de noten op de gitaarhals, en verbeteren we samen jullie huiswerk 😉 . De vorige les leerden we de noten berekenen op de 5e (A-snaar) en 6e (E-snaar) snaar, en als huiswerk moesten jullie de overige 4 snaren uitrekenen en oefenen! Let wel : het gaat hier nog steeds om de namen van de noten in standaard E-tuning (EADGBE). Andere tunings zoals drop tuning, down tuning, open tuning, … daar ga ik een andere les aan wijden : de relatieve en absolute plaatsen van noten op de gitaarhals!