FREE LESSON: Gitaar tuners & stemapparaten


Een gitaar tuner of stemapparaatje dient om de gitaar te stemmen, en mag absoluut niet ontbreken tussen je gitaarmateriaal. Een gitarist zonder gitaartuner is als een soldaat met kogels maar geen geweer … of hoe gaat die uitdrukking weer ­čÖé

En zijn verschillende type gitaartuners : clip-on tuners, digitale tuners (pedal tuners, racktuners, etc), handheld tuners, tuner apps (voor Smartphone, Tablet, iPad, etc), stemvork, ge├»ntegreerde tuners (zoals sommige akoestische gitaren) … . Een belangrijk kenmerk van de gitaartuner is chromatische en niet-chromatische tuners. De niet-chromatische tuner is perfect voor de standaard E-stemming van een gitaar of basgitaar, en is ideaal voor beginners. Deze tuner herkent enkel de 6 snaarnamen of de 6 noten van de open snaren van gitaar. De chromatische tuners worden pas belangrijk wanneer er alternatieve tunings gebruikt worden zoals : open G-tuning, drop-D, drop-B, drop-C, open E-tuning, flat tunings, etc.

Let wel, en zijn heel wat prijsverschillen in gitaartuners, van 10 euro tot 250 euro. Een dure tuner is geen echte must, zeker niet voor starters, maar toch merken we uit ervaring dat duurdere tuners (zoals bv. de Korg racktuners) qua nauwkeurigheid veel beter scoren dan de goedkopere versies. Dus een gouden tip : bespaar niet op een degelijke gitaar tuner !

Clip-on tuners zijn erg handig aangezien deze op de head stock van de gitaar geklemd wordt, en kan daar ook blijven tijdens het gitaar oefenen.

Deze clip-on tuners werken door de vibraties die via de body en de gitaarhals overgebracht worden, en werken zowel bij klassieke, akoestische alsook elektrische gitaren. Let wel, deze gitaartuner is onderhevig aan omgevingsgeluiden.

Wanneer je met 2 gitaristen aan het spelen bent, of bijvoorbeeld de drummer is volop aan het spelen, is het moeilijk of soms zelfs onmogelijk de gitaar te stemmen.

Pedal en rack tuners werken enkel met een elektrische of akoestische gitaar met jack aansluiting. Deze tuners zijn eenvoudig te gebruiken aangezien men de gitaarkabel moet inpluggen, en deze tuner dus niet onderhevig is aan storende factoren uit de omgeving. Handig is ook, dat deze gitaartuners doorgekoppeld kunnen worden aan verdere gitaar effecten en gitaarversterker en dus ook visueel mooi geïntegreerd kunnen worden in een effect pedal board of een gitaarrack. Zo kan men tijdens het gitaarspelen op elk moment de gitaar stemming controleren. De tuners zijn duurder, maar de ervaring toont wel dat deze een pak accurater zijn dan bijvoorbeeld clip-on tuners.

Handheld tuners, een tuner die je kan gebruiken via een ingebouwde microfoon en/of via een jack kabel input. Deze zijn relatief accuraat bij gebruik van een kabel. Het nadeel is dat die niet gemaakt zijn om te integreren in bijvoorbeeld je pedal board. Het is letterlijk om in de hand te houden, en om na het stemmen terug op te bergen. Bij gebruik via de microfoon moet je alweer opletten met omgevingsgeluiden. Hoe de tuner liefst zo dicht mogelijk tegen de body van je gitaar.

Tuner Apps … naaaaah, don’t do it. Het grote voordeel : het is gratis te downloaden, je hebt het altijd bij de hand, makkelijk te installeren op je Smartphone, iPhone, Tablet, iPad, etc. Maar het werkt via de microfoon van je toestel, en alweer laat de accuraatheid hier enorm te wensen over en ook deze is enorm onderhevig aan omgevinggeluidenn trillingen en lawaai. Dus, in geval van nood (wanneer je je gitaarstemmer vergeten bent) kan dit wel door de beugel. In alle andere gevallen is dit niet aan te raden.

Stemvork … oh nee oh nee. Voor muzikanten met vele jaren ervaring en met een zeer goed tot perfect gehoor is dit best te doen. Voor beginnner muzikanten en gitaristen, en eigenlijk voor 99.99% van alle andere gitaristen tot zelfs professioneel niveau : koop een degelijke tuner vooraleer je ruzie krijg met de rest van de band ­čśë

Geïntegreerde tuners zoals bij een akoetische gitaar met ingebouwde tuner en pre-amp. Heel handig wanneer je akoestische gitaar speelt, en je dus geen tuner moet meesleuren. Je kan ten allen tijde je gitaar tunen want de tuner zit mooi ingebouwd boven de akoestisch gitaar. Mijn ervaring : deze tuners zijn best OK, just in case, ze zijn zelfs vrij goed, maar ik merk dat alweer de accuraatheid te wensen over laat. Wanneer een akoestische gitaar perfect gestemd is, en ik controleer deze daarna met een racktuner (hetgeen zeer accuraat maar ook duur is), merk ik nog een duidelijk afwijking.