Oefen wat minder gitaar!

Te veel gitaar oefenen, bestaat niet?!

Wat is veel, wat is te veel? Ik krijg vaak de vraag: hoe lang moet ik gitaar oefenen? En vaak ook de lacherige opmerking: te veel gitaar oefenen bestaat gewoonweg niet. Maar toch, (te) veel oefenen betekent vaak dat er iets grondig fout is met de manier van trainen. Langs de ene kant mag je niet vergeten dat een menselijk lichaam niet gemaakt is om lang dezelfde oefeningen en repetitieve bewegingen te doen.

Op gelijk welk instrument resulteert dit op termijn in onomkeerbare lichamelijke schade. Daarover ga ik nu niet verder uitbreiden, dat is voor een andere keer. En langs de andere kant, een dag telt maar 24 uur dus waarom bv 12 uur, i.e. 50% van je tijd, zitten “vingertokkelen”?

Virtuozen trainen 12 uur per dag op hun gitaar!

Ik hoor vaak zeggen: “Muzikant X is een virtuoos en die oefent zeker en vast 12 uur per dag.” OK er bestaan uiteraard zotten 😀 die zo lang oefenen, volledig akkoord. Maar om even zulke cowboyverhalen te ontkrachten, stel al eens even de vraag wie er überhaupt 12 uur per dag tijd heeft om te oefenen? Reken daarbij gemiddeld 8 uur slaap, dan zou die persoon nog 4 uur over hebben om te leven, dagelijkse was en plas te doen, en om z’n boterham te verdienen.

Wat is trouwens een “virtuoos”? Een virtuoos is voor mij iemand die van nature uit zeer veel aanleg heeft, en door weinig doch efficiënt en constructief te oefenen snel een hoog niveau kan behalen. Doorsnee muzikanten die 7, 8, 9, misschien wel 12 uur per dag oefenen om een “virtuoso” niveau te halen zijn gewoonweg keiharde werkers.

Hard work pays off, dat klopt. Maar feitelijk kan quasi iedereen een degelijk speelniveau behalen door 12 uur per dag te oefenen. Een virtuoos en een topmuzikant die 12 uur per dag oefent, zijn voor mij 2 totaal verschillende profielen.


Regelmaat breng schot in de … maat!

Regelmatig oefenen is veel belangrijker en effectiever dan ellenlange oefensessies. Elke dag 30min trainen boekt veel betere resultaten en een snellere progressie dan 1x per week 8 uur aan een stuk rammen. Een uur per dag is nog beter, 2 a 3 uur per dag ook nog wel, maar alles daarboven is op eigen risico. Regelmatig oefenen is nodig om je brein en de link met de spieren te trainen. De fijne motoriek kan zich enkel ontwikkelen door elke dag opnieuw dezelfde oefeningen en bewegingen op efficiënte wijze te herhalen.

Minder gitaar oefenen = pure winst!

Een dag telt maar 24 uur, een mensenleven duurt grosso modo 80 jaar waarvan slechts een 35-tal productieve high-energy jaren. In het leven kan je alles kopen, behalve gezondheid en tijd. Dus is tijd extreem kostbaar en onbetaalbaar! Het levert dus niks anders dan voordelen op wanneer je op bijvoorbeeld anderhalf uur tijd dezelfde resultaten boekt als voordien op 3 of 4 uur. Die vrijgekomen tijd kan je nuttig besteden aan eventueel extra gitaaroefeningen en muzikale activiteiten. Of besteed het aan totaal andere dingen die niks met muziek te maken hebben. Of om aan je fysieke en mentale gezondheid te werken. Of geef je gezin, geliefden en vrienden wat meer aandacht!

Kwaliteit boven kwantiteit

Sommige studenten vertellen mij dat ze 4 uur per dag gitaar oefenen! Ja en dan? Wat vertellen die uren nu eigenlijk over je kwaliteit als gitarist? Waarom zou iemand überhaupt urenlang per dag moeten oefenen? Enerzijds zijn er personen die meer tijd nodig hebben. Ik denk o.a. aan personen met weinig aanleg of muzikale feeling. Of personen met fysieke of motorische beperkingen, of concentratiemoeilijkheden, maar desondanks willen doorbijten om hun doelen te halen. Chapeaux, de aanhouder wint! Doch als coach is het meest voorkomende probleem dat ik bij m’n studenten en mentees vaststel, dat ze simpelweg verkeerd oefenen. Een instrument en muziek oefenen moet efficiënt, stapsgewijs, trapsgewijs en doelgericht gebeuren. Kwaliteit staat volledig boven kwantiteit. Een efficiënt trainingsprogramma van 2 uur kan veel beter en sneller resultaat opleveren dan 8 uur kwakkelen op gitaar.


Laat je coachen!

De ervaring leert mij dat het meestal self-taught gitaristen zijn die vastlopen en inefficiënt oefenen. Via YouTube en websites leren gitaar spelen, ik juich deze methode enkel maar toe. Want het is makkelijk bereikbaar, op elk moment en overal toegankelijk, zelfs tot op de WC-pot! En er is veel en zeer goed materiaal te vinden op het internet!

Maar voor iemand die het moet leren is het erg moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. En eveneens moeilijk om persoonlijke structuur te creëren d.m.v. de one-size-fits-all solutions. Bovendien krijg je geen feedback over progressie of fouten. Ik raad altijd aan om zelfstudie en internetstudie te combineren met deskundige persoonlijke begeleiding om structuur aan te brengen, targets vast te leggen, correct te oefenen, en op tijd fouten te corrigeren.

Er is niets zo moeilijk en tijdrovend als aangeleerde fouten afleren. Ik heb al vaker autodidacten begeleid die jarenlang via Youtube leerden spelen en op een bepaald moment vastliepen. Meestal hebben ze bepaalde stappen in de beginfase overgeslagen. Een marathon lopen nog voordat ze leerden kruipen. Dan krijg ik te maken met “geavanceerde” gitaristen die beginners oefeningen moeten doen. De meesten haken dan ook snel af, of erger nog, sommigen haken hun gitaar aan de muur. Jammer! Een ervaren en deskundige coach kost geld! Maar een coach bespaart je veel tijd. En was tijd net niet iets extreem kostbaar en onbetaalbaar 😉 ?